Verrassende kijk in de koelkast

Persbericht

Als PR-consultant bij Wisse Kommunikatie heb ik voor Sharp diverse campagnes gerund. Dit persbericht maakte deel uit van een pan-Europese lanceringscampagne van een nieuwe koelkast. Hiervoor werkte ik samen met PR-bureaus in Engeland, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje.

Client: Sharp
Website: sharp.com
Date: August 6, 2013
Services: PR, media-relaties, copywriting

Eieren, fruit en lijm? Een verrassende kijk van Sharp in de Europese koelkast

Pan-Europees onderzoek van Sharp laat zien wat de koelkast zegt over nationaliteiten

Wat vindt u ervan wanneer er iemand in uw koelkast komt kijken? Recent onderzoek van Sharp Europe toont aan dat slechts 1 op de 5 Europeanen (21%) graag voor anderen zijn koelkastdeur opent. Het onderzoek bracht het gebruik van koelkasten in verschillende Europese landen in kaart en ontdekte een pan-Europees geschil over de vraag of eieren en fruit in de koelkast moeten worden bewaard. Ook bleek dat 6 procent van de Europeanen lijm bewaart in de koelkast.

Houten, 6 augustus 2013 – Het onderzoek bevestigt tevens een aantal nationale culinaire stereotypen – Fransen zijn gek op kaas en Spanjaarden zijn echte vleeseters, maar het laat ook verrassingen zien. Zo bleek uit het onderzoek dat het Verenigd Koninkrijk het hummusland van Europa is.

Laurent Giraud, Product Marketing Manager, Health and Environment bij Sharp Europe: “Een koelkast zegt veel over een persoon. Bij Sharp ontwikkelen we producten die het dagelijks leven eenvoudiger en comfortabeler maken. Daarom wilden we graag weten hoe mensen hun koelkasten precies gebruiken, wat men erin bewaart en of men voor alles een vaste plaats heeft. Ook al is de kans dat we een lijmvak in ons volgende model plaatsen natuurlijk niet zo groot, je weet maar nooit.”

Het grote ‘koelkast versus voorraadkastdebat’ Europa is duidelijk verdeeld over de vraag of eieren, fruit, groente en sauzen of smaakmakers in de koelkast of de voorraadkast moeten worden bewaard.

Engelsen bewaren minder in de koelkast dan andere Europeanen, mogelijk vanwege het koudere klimaat. Meer dan een kwart van de Britten bewaart eieren niet in de koelkast; bij de Fransen is dit 13 procent en bij de Duitsers en Spanjaarden slechts 4 procent.

Een derde (36%) van de Britten bewaart ook geen fruit in de koelkast; bij de Fransen is dit een kwart (25%) en bij de Spanjaarden 10 procent.

Een kwart (26%) van de mensen in Engeland bewaart geen smaakmakers als ketchup en mosterd in de koelkast. Dit geldt voor slechts 11 procent van de Duitsers, 8 procent van de Spanjaarden en 6 procent van de Fransen.

Wonderbaarlijk genoeg bewaart 4 procent van alle Europeanen rauw vlees niet in de koelkast.

Non-food items

Een kwart van de Europeanen (26%) bewaart medicijnen in de koelkast. Opvallender is dat 6 procent lijm bij hun etenswaren in de koelkast legt, 3 procent nagellak onder de 5 ˚C bewaart en 1 procent zelfs verf en batterijen in de koelkast zet.

De opvallendste antwoorden waren afkomstig van mensen die toegaven dat ze zonnebrandolie, tabak en klei in de koelkast hebben liggen.

Favorieten in de koelkast

Bij de vraag naar welke delicatessen, kaas- en vleessoorten mensen in de koelkast bewaren, ontdekte Sharp een aantal verrassende nationale favorieten. Europese koelkasten blijken onderstaande inhoud te hebben:

press release - research results

Sharp press release

Verenigd Koninkrijk: 41 procent van de Britten heeft hummus in zijn koelkast, dit is het hoogste percentage in Europa. De kans dat Britten koolsla (53%), lamsvlees (33%) en de Britse kazen cheddar (76%) en stilton (26%) in hun koelkast hebben is vergeleken met andere nationaliteiten ook groter.

Frankrijk: de Fransen bevestigden hun kaasliefhebbersreputatie: 7 van de 15 wereldkazen zijn waarschijnlijker in Franse koelkasten te vinden dan in de overige Europese koelkasten: Parmigiano Reggiano (42%), Brie (48%), Gruyere (49%), Camembert (72%), geitenkaas (64%) en Epoisses (10%) worden door Fransen het vaakst bewaard.

Duitsland: Salami is met een aanwezigheidsgraad van 67 procent duidelijk favoriet bij de Duitsers, maar de Duitse koelkasten bevatten in vergelijking met die van andere Europeanen ook vaker Goudse kaas (68%), mozzarella (51%), feta (41%) en gorgonzola (15%).

Spanje: Spanjaarden hebben als de vleeseters van Europa met de hoogste waarschijnlijkheid gekookte ham (68%), kalkoenvlees (68%), rundvlees (68%), varkensvlees (66%) en kip (88%) in de koelkast vergeleken met andere landen.

Netjes en opgeruimd

Spanjaarden hebben de best ingedeelde koelkasten van Europa: 42 procent heeft voor alles een vaste plaats, vergeleken met slechts een kwart van de Britten en Duitsers en 29 procent van de ondervraagde Fransen.

7 procent van de vrouwen zou zich opgelaten voelen als iemand in de koelkast kijkt omdat het zo’n rommeltje is, terwijl dit voor slechts 3 procent van de Europese mannen geldt. Misschien toont dit aan dat vrouwen iets ‘koelkast-bewuster’ zijn dan mannen. Het kan ook komen door het feit dat vrouwen meestal beter weten wat er in de koelkast wordt bewaard: 88 procent van de Europese vrouwen geeft aan te bepalen hoe de koelkast wordt ingedeeld, vergeleken met slechts 48 procent van de mannen.

Sharp heeft onlangs een nieuwe koelkast met vier glazen deuren geïntroduceerd, de SJ -FS820VSL, die er niet alleen mooi uitziet, maar ook over een A++ energielabel en de grootste capaciteit binnen zijn klasse beschikt. De SJ-FS820VSL bevat unieke koeltechnologieën van Sharp: Plasmacluster-technologie en hybride koeling, die samen voor maximale houdbaarheid en daardoor minder verspilling van etenswaren zorgen.

Plasmacluster van Sharp is een revolutionaire ion-generatortechnologie die de toename van bacteriën en vocht beperkt, waardoor de koelkasten hygiënischer blijven. Hybride koeling is een mild koelsysteem dat voorkomt dat de etenswaren uitdrogen, waardoor fruit en groente langer vers blijven en hun smaak behouden.

Bekijk artikel op RTLnieuws.nl
Bekijk origineel persbericht (PDF)